8 Ιουλίου 2015

Ο Αλέξης έχει το καρπούζι και το μαχαίρι


Μνημόνιο ή «grexit»; Μετά το συντριπτικό αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, η απόφαση βαραίνει τον Έλληνα πρωθυπουργό  

Σε μια αντικειμενική θεώρηση των πραγμάτων, εξέχει η άποψη που υποστηρίζει ότι, είτε με «συμφωνία» είτε με «grexit», ζούμε την αρχή του τέλους της ευρωζώνης. Με τη διαφορά ότι μια συμφωνία θα παρατείνει την διάρκεια της γερμανικής ηγεμονίας επί της Ευρωπαϊκής Ένωσης• ενώ ένα grexit, πέρα απ’ την αρχή του τέλους της ευρωζώνης θα σημάνει και την αρχή του τέλους της Γερμανικής Ευρώπης. 

Αλλά, ας είμαστε ειλικρινείς, ας σταματήσουμε να μιλάμε για συμφωνία, ας μιλάμε για μνημόνιο. Γιατί, οποιαδήποτε συμφωνία κι αν επιτευχθεί μέσα στις τρέχουσες συνθήκες ανωτέρας βίας, δεν μπορεί παρά να είναι το τρίτο μνημόνιο. Ένα μνημόνιο που η κυβέρνηση πάσχισε επί πεντάμηνο να αποφύγει και (τι ειρωνεία;) μπορεί να καταγραφεί στην ιστορία ως το «μνημόνιο ΣΥΡΙΖΑ». 

Μη με ρωτήσετε αν είμαι υπέρ της υπογραφής ενός τρίτου μνημονίου ή ενός grexit. Είναι το ίδιο εύκολο να επιχειρηματολογήσω υπέρ του ενός ή του άλλου, να είμαι αρκούντως πειστικός και για το ένα και για το άλλο: δεν είμαι παρά ένας πολιτικός σχολιαστής εξασκημένος στις σοφιστείες και σοφίσματα. Εξάλλου, η απόφασή μου ούτε δράμι δεν βαραίνει το δημόσιο συμφέρον, το παρόν και το μέλλον των Ελλήνων. Το βάρος πέφτει στον πρωθυπουργό της χώρας, τον Αλέξη Τσίπρα, που μόλις πριν μια εβδομάδα αξιώθηκε με την εμπιστοσύνη της συντριπτικής πλειοψηφίας του εκλογικού σώματος. 

 Μάθημα Δημοκρατίας 

Πάμε πάλι απ’ την αρχή: είτε με «συμφωνία» είτε με «grexit» ζούμε την αρχή του τέλους της ευρωζώνης – την αρχή του τέλους της Γερμανικής Ευρώπης. Και, ό,τι απ’ τα δυό κι αν συμβεί, θα είναι αποτέλεσμα του κλονισμού που προκάλεσε το ελληνικό δημοψήφισμα. Κατ’ αρχήν, με την πολιτική δύναμή του (ως βασικό εργαλείο της δημοκρατίας) τάραξε την τεχνοκρατική ραστώνη της ευρωζώνης. Κυρίως όμως με το αποτέλεσμά του, μια καθαρή επιβεβαίωση της εθνικής μας αξιοπρέπειας απέναντι στους εκβιασμούς της χρηματοπιστωτικής ολιγαρχίας που κυβερνά την Ευρώπη και τον πλανήτη: ένα αποτέλεσμα που «υπερβαίνει τα σύνορα της Ελλάδας και αντιπροσωπεύει ένα μάθημα δημοκρατίας στη γηραιά μας ήπειρο», όπως σχολίασε ο Ιταλός καθηγητής ιστορίας Έντσο Τραβέρσο. 

Φάνηκε, ωστόσο, πως το ελληνικό μάθημα Δημοκρατίας δεν πέρασε τα σύνορα της Γερμανίας, και πάντως η κ. Μέρκελ (το βασικό αντικείμενο του συγκεκριμένου μαθήματος), δεν πήρε χαμπάρι. Αντίθετα, κατά τη σύνοδο κορυφής που ακολούθησε του δημοψηφίσματος, εμφανίστηκε πιο δεσποτική και αυταρχική παρά ποτέ: ή τρίτο μνημόνιο ή grexit!.. 

 Μάταια ο Έλληνας πρωθυπουργός εξηγούσε ότι το ΟΧΙ δεν ήταν μια ψήφος εναντίον της Ευρώπης, ήταν μια ψήφος για διαφορετική Ευρώπη, η οποία δεν νοείται πλέον ως μια αγορά και ένας οικονομικός χώρος, αλλά ως ένα κοινό σπίτι για τους πολίτες της… 

 Εμπιστοσύνη στον Τσίπρα 

 Μάταια, για την Μέρκελ και τους πιστούς υποτακτικούς της γερμανικής ηγεμονίας. Ο σεισμός που προκάλεσε το ελληνικό ΟΧΙ άνοιξε ρωγμές στο… «κοινό ευρωπαϊκό σπίτι», αποκαλύπτοντας την παρωδία δημοκρατίας που διέπει τους ευρωπαϊκούς θεσμούς: μια «δημοκρατία» η οποία συνηγορεί στην διαρκή υποβάθμιση των κοινωνικών συνθηκών που υπαγορεύει η δικτατορία του χρηματοπιστωτικού συστήματος. Ρωγμές ανεπανόρθωτες, που θεμελιώνουν την αίσθηση πως είτε με συμφωνία είτε με «grexit» ζούμε την αρχή του τέλους της ευρωζώνης. Με τη διαφορά ότι μια συμφωνία θα παρατείνει την διάρκεια της γερμανικής ηγεμονίας επί της Ευρωπαϊκής Ένωσης• ενώ ένα grexit, μαζί με την αρχή του τέλους της ευρωζώνης θα σημάνει και την αρχή του τέλους της Γερμανικής Ευρώπης. 

Προσωπικά, ως παλαιός των (μαρξιστικών) ημερών, θα προτιμούσα το grexit που, «μαζί με την αρχή του τέλους της ευρωζώνης, θα σημάνει και την αρχή του τέλους της Γερμανικής Ευρώπης», από μια «συμφωνία» που θα παρατείνει την διάρκεια της γερμανικής ηγεμονίας επί της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Και όχι μόνο επειδή θα παρατείνει την διάρκεια της γερμανικής ηγεμονίας, αλλά επειδή μια «συμφωνία» δεν θα είναι πια η «συμφωνία – λύση» που διεκδικούσαμε πριν το δημοψήφισμα – και με το δημοψήφισμα, μα ένα τρίτο μνημόνιο: το μνημόνιο που η κυβέρνηση πάσχισε επί πεντάμηνο να αποφύγει και (τι ειρωνεία;), από Δευτέρα μπορεί να καταγραφεί στην ιστορία ως το «μνημόνιο ΣΥΡΙΖΑ». 

Ωστόσο, η προσωπική μου γνώμη ούτε δράμι δεν βαραίνει ως προς το δημόσιο συμφέρον, το παρόν και το μέλλον των Ελληνίδων και των Ελλήνων. Το βάρος πέφτει στον πρωθυπουργό της χώρας, τον Αλέξη Τσίπρα, που μόλις πριν μια εβδομάδα αξιώθηκε με την εμπιστοσύνη της συντριπτικής πλειοψηφίας του εκλογικού σώματος. Την δική μου, ούτως ή άλλως την είχε. Και την έχει: ό,τι αποφασίσει ο Τσίπρας…

Νίκος Τσαγκρής

Δεν υπάρχουν σχόλια: