24 Μαΐου 2013

Οι συνιστώσες, ο Τσίπρας και η υπέρβαση


Κάποια ίχνη εσωστρέφειας και «πισωγυρισμάτων» προκαλούν περιστασιακές απογοητεύσεις και παλινδρομήσεις στην περιοχή της πολιτικής απαξίας

Είμαι πολιτικό όν. Ζω με την πολιτική και, κατά κάποιον τρόπο,τρέφομαι και τρέφω την πολιτική παιδιόθεν, από τα μαθητικά χρόνια ως τα σημερινά: ως ενεργός πολίτης, μέλος ή και στέλεχος κομματικών, κοινωνικών και συνδικαλιστικών οργανώσεων, ως δημοσιογράφος επίσης, αρθρογράφος και πολιτικός σχολιαστής. Ωστόσο δεν υπήρξα και δεν θα γίνω ποτέ πολιτικός∙ δεν θέλω και,λόγω ιδιοσυγκρασίας, δεν μπορώ να είμαι πολιτικός. Ομολογώ δε, ότι κατά τη διάρκεια του βίου μου, δεν είναι λίγες οι φορές που υιοθέτησα εκείνον τον εμπαθή και λίγο ρατσιστικό, μα αρκετά ταιριαστό για τους πολιτικούς, αφορισμό του Ιονέσκο: «Υπάρχουν δυο είδη ιδιοσυγκρασίας˙ η καλλιτεχνική και η επιστημονική. Υπάρχει επίσης ένα τρίτο είδος ανθρώπου, οι πολιτικοί. Αυτοί δεν μετέχουν καμιάς κουλτούρας. Θρονιασμένοι στην κορυφή, είναι πραγματικά απαραίτητοι μόνο για εργασίες τρίτης κατηγορίας, τις λιγότερο σημαντικές, για μάγειρες της κοινωνίας…»
Και ξαφνικά, αυτές τις μέρες, αθέλητα, ασυνείδητα, ανακλαστικά,επανήλθα σ’ αυτή την απαξιωτική οπτική των πολιτικών: είμαστε κυκλωμένοι από ένα τρίτο είδος ανθρώπων που, θρονιασμένοι στην «κορυφή» ασχολούνται με εργασίες τρίτης κατηγορίας (όπως η υπονόμευση εαυτών και αλλήλων ή η πολιτική κατίσχυση ρευμάτων και τάσεων έναντι άλλων τοιούτων) και δεν μετέχουν στην κουλτούρα της εποχής, την έως θάνατον υπαρξιακή αγωνία των Ελλήνων μπροστά στον επερχόμενο οικονομικό και πολιτικό αφανισμό τους;

Ο πρωθυπουργός της πλασματικής ευφορίας

Θα ήταν τραγικό να πιστέψουμε κάτι τέτοιο, ειδικά για τους πολιτικούς της Αριστεράς, και πάντως την πλειοψηφία τους. Το πιθανότερο είναι, η επιστροφή της δυσθυμίας για τους πολιτικούς να οφείλεται στην στερέωση της αιωρούμενης λαϊκής βεβαιότητας ότι μας κυβερνούν πολιτικοί απατεώνες. Βεβαιότητα που υποστυλώνει συστηματικά ο ίδιος ο πρωθυπουργός (ιδιαίτερα μετά τα τελευταία κατορθώματά του στην Κίνα και στο Αζερμπαϊτζάν) με τον τρόπο που σκιαγράφησε προ ημερών το Bloomberg δια χειρός Μέγκαν Γκρίν: *η Ελλάδα (σ. σ : ο Έλληνας πρωθυπουργός και η κυβέρνησή του) υποκρίνεται. Δημιουργεί ελπιδοφόρα σημάδια και ακολούθως τα κεφαλαιοποιεί μετατρέποντάς τα σε θετικές μικροειδησούλες (σ. σ: ελέγχει το σύνολο, σχεδόν, των ΜΜΕ) με στόχο μια πλασματική ευφορία περί επιστροφής στην ανάκαμψη. «Τα θεμελιώδη οικονομικά στοιχεία ωστόσο υπονομεύουν τις... καλές νεράιδες της αυτοπεποίθησης, υποδεικνύοντας ότι η πρόσφατη ευφορία είναι υπερβολική» καταλήγει η Γκριν. Από την άλλη, η ανόητη κι επικίνδυνη επικοινωνιακή ομάδα του Μαξίμου (δεν την ξεχωρίζω από την πεμπτοφαλαγγίτικη ομάδα κρούσης, «truth team», της Ρηγίλλης κατά του ΣΥΡΙΖΑ) να στήνει τις γελοίες προβοκάτσιες της κατά του Τσίπρα. Είναι τόσο ανάγωγες ανιστόρητες και βλακώδεις οι καθημερινές αιτιάσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου κατά του κ.Τσίπρα που σταδιακά παγιώνουν στην κοινή γνώμη την αντίληψη ότι είναι ένας πολιτικά ανιστόρητος και ανάγωγος βλάξ.** Και, οπωσδήποτε, εντάσσεται στο, κατά Ιονέσκο, «τρίτο είδος ανθρώπων που δεν μετέχουν καμιάς κουλτούρας, αλλά θρονιασμένοι στην κορυφή, είναι πραγματικά απαραίτητοι μόνο για εργασίες τρίτης κατηγορίας,τις λιγότερο σημαντικές, για μάγειρες της κοινωνίας…»

Ο ΣΥΡΙΖΑ, οι συνιστώσες και η υπέρβαση

Όμως δεν θα αρνηθώ ότι η περιστασιακή αυτή παλινδρόμησή μου στην απαξιωτική –για τους πολιτικούς– οπτική, κατά ένα μικρό ποσοστό, οφείλεται σε κάποια ιχνοστοιχεία πολιτικής μικροψυχίας που διέκρινα στην περιρρέουσα ατμόσφαιρα της Συνεδρίασης της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ, το προηγούμενο Σαββατοκύριακο.
 Όχι, καμιά σχέση με τάσεις και ρεύματα, ούτε λόγος για «αυτοδιάλυση» ή μη, των συνιστωσών,αυτό είναι θέμα του Συνεδρίου. Μιλώ για κάποια ισχνά μεν, ευδιάκριτα δε, ίχνη μιας διάθεσης χαλιναγώγησης (κατά άλλους, «κοντέματος») του Αλέξη Τσίπρα και είναι αυτό μια απογοήτευση∙ μια πολιτική κατάθλιψη είναι που, στιγμιαία έστω, μπορεί να μας επαναφέρει, από τον ανατρεπτικό ενθουσιασμό του «συριζαίου» σε έναν αποτρεπτικό πεσιμισμό τύπου Ίγκμαρ Μπέργκμαν: «είναι πολύ αργά για επαναστάσεις, και άλλωστε,βαθιά μέσα μας, δεν πιστεύουμε πως έχουν θετικά αποτελέσματα. Ένας κόσμος εντόμων μας περιμένει στη στροφή και μια μέρα θα καλύψει την υπερ – εξατομικευμένη μας ύπαρξη»…
Αλλά όχι, υπάρχει ο ΣΥΡΙΖΑ. Και ο Σύριζα δεν είναι πια οι συνιστώσες του, δεν είναι μόνο οι συνιστώσες του, δεν είναι το μειοψηφικό κόμμα της ένδοξης (αλλά καθημαγμένης και πολλαπλά προδομένης από μια σειρά στελεχών της) ανανεωτικής– ριζοσπαστικής αριστεράς. Είναι ένα δυνατό και αξιόπιστο αντιμνημονιακό – αντισυστημικό κυβερνητικό κόμμα, ένα δυναμικό κίνημα που, με οδηγητή τον Αλέξη Τσίπρα, αποτελεί την πρωτοπορία των αντισυστημικών πολιτικών και κοινωνικών δυνάμεων της ευρωζώνης. Και μάχεται για την απαλλαγή από την σκλαβιά των μνημονίων, την ανατροπή της γερμανικής κυριαρχίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Το κεφάλαιο Τσίπρας

Δεν λέω τίποτα. Τα λέει όλα το χαρτί: το κείμενο που ακολουθεί είναι γραμμένο και δημοσιευμένο στα Social Mediaστις αρχές του 2012, πολύ πριν τις αναφορές διεθνών προσωπικοτήτων της Αριστεράς στο «κεφάλαιο» Τσίπρας. Οι οπαδοί, ιδιαίτερα στην πολιτική, είναι άξιοι της τύχης τους. Δεν υπήρξα ποτέ οπαδός κανενός κόμματος,πόσο μάλλον... πολιτικού ηγέτη. Σήμερα, ωστόσο, στην εμπόλεμη ευρωζώνη, ένας νεαρός πολιτικός ηγέτης – γέννημα της συστημικής κρίσης, ο Αλέξης Τσίπρας,επιχειρεί να γράψει ιστορία, ως οδηγός όλων των Ελλήνων που εκφράζουν μια γενναία διάθεση για υπέρβαση του σάπιου πολιτισμικού, ελληνικού και ευρωπαϊκού περιβάλλοντος. Να δώσει στο «πειραματόζωο» που ξύπνησε, που δεν μάσησε τη γερμανική φόλα, την πραγματική του υπόσταση: Είμαστε οι Έλληνες, μια παγκόσμια πρωτοπορία, ο προάγγελος όσων θα συμβούν την επόμενη δεκαετία όχι μόνο στην Ευρώπη, αλλά σε ολόκληρο τον κόσμο, καθώς θα ξεφουσκώνει η παγκόσμια φούσκα του νεοφιλελευθερισμού.

*Η«μετάφραση» δική μου…

**Ρώτησα φίλους δημοσιογράφους που γνωρίζουν τον κυβερνητικό εκπρόσωπο και μου απάντησαν πως «όχι, ο Κεδίκογλου δεν είναι ανάγωγος ούτε εντελώς βλάκας είναι». Αλλά αυτό μπορεί να σημαίνει ότι ενώ ο κ.Κεδίκογλου δεν είναι ούτε ανάγωγος ούτε και εντελώς βλάκας, παριστάνει τον ανάγωγο και το βλάκα. Πράγμα που μπορεί να σημαίνει ότι για να είσαι εκπρόσωπος της κυβέρνησης Σαμαρά πρέπει να παριστάνεις τον ανάγωγο και τον βλάκα. Ή να είσαι…

Νίκος Τσαγκρής

Δεν υπάρχουν σχόλια: